Shiatsu, een impressie

Een Shiatsu behandeling begint bij het lichamelijk ervaren.

 

 

Shiatsu is een manuele massage therapie die ontstaan is in het oude China en later in Japan verder is ontwikkeld. Shiatsu betekent letterlijk ‘druk met de vingers’. Door gebruik te maken van de natuurlijke zwaartekracht, ontstaat er een ontspannen en effectieve druk tijdens de behandeling. Deze afgestemde druk wordt uitgeoefend met vingers, duimen, handpalmen, ellebogen, voeten en/of knieën en gecombineerd met yoga-achtige strekkingen en manipulaties van de gewrichten.

 

De behandelingen worden over de kleding heen gegeven, op een speciaal ontworpen massage mat (futon) of op een massagestoel.

Zorg voor soepel en prettig zittende kleding tijdens de behandeling.


Een Shiatsubehandeling stimuleert de levensenergie, genaamd Qi (tsjie), die door de meridianen stroomt. Meridianen zijn als het ware de rivieren van ons lichaam waardoor Qi stroomt. Wanneer Qi vrij kan stromen, voelt men zich goed en zijn er geen tot minimale klachten aanwezig en is de stemming stabiel.
Is er een blokkade en/of stroomt Qi niet optimaal of helemaal niet, dan dienen klachten zich aan op psychisch, lichamelijk en/of emotioneel gebied. Alles is immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met andere woorden: ontstaat er ergens in het lichaam een probleem waardoor de stroming niet in balans is, uit het zich in zeer uiteenlopende signalen.


Een Shiatsu behandeling kan preventief, ontspannend, klachtgericht of therapeutisch zijn.


In overleg zal afgesproken worden welke behandelvorm passend is: preventieve, klachtgerichte of therapeutische behandeling. De behandelingen worden afgestemd op datgene wat nodig en mogelijk is.
Met name bij de klachtgerichte en therapeutische behandelingen wordt in het hier en nu op fysiek, emotioneel, psychisch en/of energetisch vlak naar voren gebracht wat aandacht vraagt. Door in het lichaam ruimte te creëren, kan spanning plaats maken voor ontspanning, interne koude of warmte kan het lichaam verlaten en de betreffende tegentemperatuur kan weer ruimte innemen. Ook kunnen (verdrongen) emoties de mogelijkheid krijgen verwerkt te worden. Het lichaam is erop gebouwd dat het altijd weet wat het doet, ook in de reacties die het toont in de vorm van klachten.
Klachten als spierstijfheid, migraine, gewrichtsproblemen, depressiviteit, onverwerkte emoties, nek/schouder/rugklachten, sociaal terugtrekken, gebrek aan flexibiliteit, piekeren, buikpijn, onrust, stress, burn out, enzovoorts, zullen tot uiting komen.


Shiatsu is geschikt voor alle leeftijden.


Of je nou piepjong bent of een heel bijzonder hoge leeftijd hebt bereikt… Shiatsu is geschikt voor iedereen, omdat aandacht voor het lichaam immers voor iedereen belangrijk is.


Graag tot ziens in mijn praktijk.


Lieve groet,

Laura

 

 ***