20 maart 2023

Wat als jouw lijf meer weet dan je hoofd?

Je ruikt na jaren die specifieke geur, en je wordt gelijk teruggebracht naar die fijne persoon in je leven, naar die lastige herinnering, die prachtige plek ergens op de wereld. Muziek op de radio zorgt voor kippenvel, verdriet, het herinnert aan een gemis of je voelt je juist heel opgewekt worden, je begint al te lachen en te dansen. 

Voor mij is dat Patchouli. In mijn puberjaren leerde ik deze geur kennen en voordat ik het wist waren er veel herinneringen aangekoppeld. En zelfs na 30 jaar, reageert mijn lichaam op die geur. Waar ik ook ben en wat ik op dat moment ook doe, de geur brengt mij acuut naar dat specifieke gevoel met die herinneringen. 

Herinneringen dragen we allemaal met ons mee. Meer dan we ons met ons hoofd kunnen bedenken. Een paar lukt wel, maar dan houdt het toch snel weer op. Wanneer we geraakt worden door geluid, beeld, geur, smaak en/of tast geeft ons lijf per direct beelden, gevoelens en/of sensaties vrij. Veel ervan lijkt plaats te vinden in ons hoofd. 

Onze maatschappij besteedt veel aandacht aan leren, beslissen, handelen en leven vanuit ons hoofd. Alle ervaringen en belevenissen die we opdoen en meemaken, leuke, bijzondere, pijnlijke, verdrietige…worden door al onze cellen opgenomen, opgeslagen en bewaard in ons lichaam, en niet alleen in ons brein. 

Maar wat als ons hoofd niet zoveel weet dan we denken? Wat als ons lijf veel meer weet dan we kunnen bedenken? Zou dat een reden kunnen zijn dat je niet lekker in je vel zit? 

Want wat zou er gebeuren wanneer je écht gaat luisteren naar je lijf? Wat zou het je vertellen? Over je herinneringen, je verdriet of angst? Of zelfs over de pijn die je voelt? Zou je dan andere keuzes maken? 

Als shiatsu therapeut staat werken met het lichaam centraal en leer ik de ander wat het lichaam wil zeggen. Zodat degene zelf de klachten van het lijf kan ombuigen naar signalen. Wat kies jij?

 

Lieve groet, Laura

 

maart 2023