Wist je dit... Kruid of onkruid?

Wanneer we tegenwoordig in de tuin of directe omgeving kijken, roepen we al snel dat iets onkruid is. Meestal betekent het dan: ik wil die plant niet in mijn tuin hebben, ik vind dit plant niet mooi, die stinkt, zaait zich te snel of wat dan ook. Veel van deze planten krijgen hiermee ten onrechte de titel ‘on-kruid’. En daar wil ik deze keer graag iets over delen met je.


Reeds vele jaren geleden maakte mensen gebruik van datgene wat er in hun directe omgeving te vinden was om zich te beschutten van de weerselementen, om zich te kunnen kleden, zich te voeden en zich te genezen. Ze waren afhankelijk van hun omgeving en tegelijkertijd verschafte hun omgeving alles wat ze nodig hadden. Overdracht van kennis en kunde van wat er in hun directe habitat leefde, was dan ook van levensbelang. Ik ga nu zeker niet zeggen dat vroeger alles beter was, want dat was het niet. En ik ga je ook niet vertellen dat je nu direct alle luxe moet bannen. Nee, hoor. Leef je leven zoals het bij je past. Wel hoop ik je iets bewuster te laten worden van hetgeen er in je tuin, het gezamenlijke plantsoen of de gemeentegronden te vinden is. En wat een kruid voor je kan betekenen als je klachten ervaart. LET WEL: ga alsjeblieft niet de berm of de tuin leegplukken als je de onderstaande kruiden herkent.


Kruiden kunnen heel krachtig werken. Kruiden kunnen giftig zijn. Ze kunnen niet optimaal werkend zijn in combinatie met medicatie gebruik. Daarbij… een paardenbloem gebruiken voor je thee… waar een hond net over geplast heeft? Nee, dank je wel. Dus neem jezelf serieus en doe dit altijd in overleg met een natuurdeskundige!


Hieronder noem ik enkele kruiden. Ik noem een enkele medicinale kwaliteit van het kruid (weet: er zijn meerdere toepassingen):

  •  Paardenbloem -> is een uitstekend reinigingskruid. Het reinigt de blaas, stimuleert de nieren en nierstenen worden vergruisd en afgevoerd.
  •  Brandnetel -> stimuleert alle secreties bij de spijsvertering, alvleesklier en nieren. Werkt reinigend bij reuma, jicht en botontkalking.
  • Witte dovenetel -> zuivert het bloed en bevordert de aanmaak. Wordt gegeven bij vrouwenkwalen zoals menstruatie- of overgangsklachten.
  • Herderstasje -> pijnlijke en verzwakte spieren (ook darm- en blaasspier) worden weer versterkt. Stimuleert de spijsvertering.
  • Stinkende gouwe -> regulerend en ontkrampend bij stress en depressie. En bij hoofdpijn en migraine.
  • Hondsdraf -> voert vocht en slijm af uit de longen en werkt desinfecterend ; bij hoest en bronchitis.
  • Smeerwortel -> heeft een verzachtende werking bij het herstel van weefsels en botten, bijvoorbeeld bij groeipijnen van kinderen
  • Madeliefje -> is een goede begeleider bij kinderziektes die gepaard gaan met koorts en huiduitslag. Herstelt de darmflora.

 

Beleef je tuin opnieuw vanuit een ander oogpunt.

 

Lieve groet, Laura

 

augustus 2020