Van Hara tot Hara... wat is dat eigenlijk, Hara?

Hara is een Japans begrip en binnen de Shiatsu een veel gebruikte term. Zoals veel woorden kun je ook Hara meerdere betekenissen geven, zoals: buik, centrum, middelpunt, bron, oorsprong, levensenergie, as (aardas), balans, evenwicht, thuis, geest. Het kan naast de fysieke buik of onderbuik, ook wijzen op een zeer speciale bron van kracht en flexibiliteit.

De Hara bevindt zich in je onderbuik: twee vingerbreedtes onder de navel en dan een vingerkootje naar binnen gericht. De Hara is het centrum van ons lichaam, precies gelegen tussen kruin en voet, buik en rug en in diagonale as). Elke beweging start in je Hara. Hier ligt de oorsprong van alles; voor de geboorte werd je gevormd in de buik. Daar zijn we allen begonnen met ons leven. Het centrum waar alles begint en eindigt. In diezelfde Hara wordt voedsel in onze buik ontvangen en omgezet tot vitale levensenergie, die we ook wel Qi (uitspraak: ‘tsjie’) noemen.

 

In je Hara zijn, betekent voor mij: bij jezelf zijn, bewegen vanuit jezelf, beleven én leven vanuit jezelf, om vervolgens vanuit je Hara in verbinding te treden met de ander en zijn/haar Hara. Al enige jaren had ik het idee om iets met ‘van Hara tot Hara’ te gaan doen. En bij het bedenken van de vorm hoe ik deze informatie naar buiten toe wil brengen (blog), plopte dit weer in mij op. Want in de behandelingen die ik geef, staat werken van Hara tot Hara centraal. Ik maak contact met mijn Hara en zoek mijn weg naar de Hara van de ander. Zodat de behandeling de ruimte krijgt de cadans te ontwikkelen.

 

Oefening: Leer je Hara te ervaren

Ga in een comfortabele houding zitten en sluit je ogen of richt je blik op een stilstaand punt in de ruimte waarin jij je bevindt. Ga met aandacht naar je ademhaling. Adem bewust en tel van 1 tot 10.

Richt al je aandacht nu naar je onderbuik, je bekkenkom. In die kom bevindt zich het centrum van je lichaam, je Hara. Je mag ook je handen op je Hara leggen, om zo je aandacht makkelijker te sturen. Houdt deze aandacht enkele minuten in stilte aan.

 

Het ervaren van je Hara vraagt oefening. Voel je niets of iets? Allebei is oké. Vertrouw op de route die je lichaam kiest om hier een weg in te vinden. Je middelpunt gaat na verloopt van oefening verschuiven naar je Hara en hiermee wordt je ademhaling optimaler, versterk je je balans op zowel fysiek als mentaal-emotioneel vlak.

 

Veel oefenplezier gewenst en tot de volgende keer!

 

Lieve groet, Laura

 

juli 2020